Loading...
  • Date: 28 July, 2018
  • Location: Upper West Side
  • Project Type: Residential Interior
The Project

AMALGAM happily undertook a bold apartment renovation to refresh and prepare a well lived in apartment for a growing family. In addition to surfaces and furniture, the kitchen was gutted, reconfigured and opened to the living space, an awkward entry was transformed into a gracious foyer and both master bath and powder room were redone.

Design
%
Construction
%
//amalgam-a.com/wp-content/uploads/2018/09/Living-Room.jpg
//amalgam-a.com/wp-content/uploads/2018/09/Kitchen.jpg
//amalgam-a.com/wp-content/uploads/2018/09/Alcove.jpg
//amalgam-a.com/wp-content/uploads/2018/09/Foyer.jpg
//amalgam-a.com/wp-content/uploads/2018/09/Foyer-Vignette.jpg
//amalgam-a.com/wp-content/uploads/2018/09/MasterBath.jpg
//amalgam-a.com/wp-content/uploads/2018/09/PowderRoom.jpg
//amalgam-a.com/wp-content/uploads/2018/09/MasterBath-Vignette.jpg
//amalgam-a.com/wp-content/uploads/2018/09/PowderRoom-Vignette.jpg
The Approach

This project was about opening and consolidating the spaces of the apartment into a coherent and cohesive whole. We were able to relocate an oddly placed electrical panel to fully open the kitchen to the natural light of the living space. A tiny foyer with multiple doors was simplified and pushed into the hallway space, shortening the hallway while creating a spacious welcoming feeling. In the new foyer a custom industrial light fixture was designed in order to lean into an industrial aesthetic suggested by the existing now-exposed sprinkler piping. In the living space the main feature had been an overly large and plain fire place build-out. Although it was not possible to reduce it's overall size, we were able to break up the large mass and give some visual interest by dividing the volume vertically and adding a material change to accentuates the hearth.

The Material

The existing floors were re-stained dark to give the space foundation and sealed with a commercial water based sealant to maintain durability without compromising air quality.
Many options were reviewed for wallpaper before choosing the bold and beautiful silver floral patters for Foyer and Powder room by Camilla Meijer and Zoffany respectively.
The kitchen was outfit with a warm and dynamic palette featuring maple cabinets, tough white synthetic marble and a handmade tile backsplash with a denim glaze.
The master bath features black slate and a simple hexagonal wall tile with it's edge left uncut that playfully reveals a brilliant blue color. The walnut vanity and antique bronze fixtures round out the space with warmth and depth.
The furniture completes the refined-industrial aesthetic adding softness and texture and features a beautiful teal velvet couch, side chair made from a reclaimed oil barrel, visually light glass and walnut dining chair with Bruer-esque chairs and a modern cow hide rug.

Photo Credit

Whitney Starbuck Boykin

Recent Projects

Greenwich Village Restoration
Coming Soon / Restoration
Soho Loft
Coming Soon / Residential
Central Park West Refresh
Coming Soon / Residential
Cherry Grove Escape
Coming Soon / Residential